
Την Τρίτη 11 Απριλίου στις 5μμ, στο πλαίσιο της συζήτησης μας με φορείς της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας ήταν στο στούντιο ο Άγγελος Φίσκιλης ως εκπρόσωπος της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης Συλλογικής και Κοινωνικής Ωφέλειας “Κοινωνική Επιχειρηματικότητα και Υποστήριξη”. Στα μικρόφωνα ήταν ο Χρήστος Τσιλίκης και ο Στέλιος Κατωμέρης.
Ας ξεκινήσουμε λοιπόν, σιγά σιγά. Πριν ξεκινήσουμε, θα ήθελα να πω λίγα λόγια για τον κύριο Φίσκηλη, τον Άγγελο, όπως τον ξέρω εγώ. Είχαμε συναντηθεί πάρα πολύ παλιά, τότε που και εμείς ξεκινήσαμε μία ΚοινΣΕπ με τους φίλους και συνεργάτες μας, το 2013.
Ο Άγγελος ήταν ο πιο παλιός από όλους. Τότε εμείς ψάχναμε να μάθουμε τι είναι η ΚοινΣΕπ, είχαμε συναντηθεί με πάρα πολύ κόσμο, συναντήσαμε και τον Άγγελο. Από τότε έχουν περάσει πάρα πολλά χρόνια, ο Άγγελος έχει κάνει πάρα πολλά πράγματα, εκτός από την ΚοινΣΕπ για την οποία θα μιλήσουμε.
Είναι ένας σημαντικός γνώστης των ζητημάτων της κοινωνικής οικονομίας, είναι ένας από τους σημαντικότερους, φυσικά πάντα μαθαίνουμε εμείς και ανταλλάσσουμε απόψεις και μαζί του. Ωστόσο σήμερα θα μιλήσουμε μόνο για τον φορέα, γιατί έχει κάνει πολλά πράγματα, δεν μας στάσει ούτε μία βδομάδα να μιλάμε, θα μιλήσουμε για τον φορέα που έχει ιδρύσει. Πριν ξεκινήσουμε όμως τη συζήτηση, θέλω να αναπαναλάβω στους ακροατές μας τι είναι σύμφωνα με τον νόμο και τι είναι η κοινωνική ωφέλεια.
Γιατί όπως είπαμε, η ΚοινΣΕπ που θα μιλήσουμε σήμερα είναι η συλλογικής και κοινωνικής ωφέλειας. Συλλογική ωφέλεια ορίζεται η αποκοινού εξυπηρέτηση των αναγκών των μελών του φορέα κοινωνικής και αλλαϊκής οικονομίας μέσα από τη διαμόρφωση ισότιμων σχέσεων παραγωγής, τη δημιουργία θέσεων σταθερής και αξιοπρεπούς εργασίας και τη συμφιλίωση προσωπικής, οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής. Ενώ κοινωνική ωφέλεια ορίζεται η εξυπηρέτηση κοινωνικών αναγκών τοπικού ή ευρύτερου χαρακτήρα με την αξιοποίηση της κοινωνικής καινοτομίας μέσα από δραστηριότητες βιώσιμης ανάπτυξης ή παροχής κοινωνικών υπηρεσιών γενικού συμφέροντος ή κοινωνικής ένταξης.
Κύριε Φισκυλή, Άγγελε, ξεκινώντας τη συζήτησή μας παρουσιάστε παρακαλώ τον φορέα σας. Ενημερώστε μας για τα κίνητρα ίδρυσης, τους σκοπούς, τα μέλη, τις επαγγελματικές τους ιδιότητες και ότι ό,τι άλλο κρίνετε εσείς, κόποι μου, για μια σύντομη αλλά και περιεκτική αναφορά στο έργο σας. Το λόγο έχετε εσείς.
Καλησπέρα σε όλους τους Κροατές και φίλους εδώ που μας παρακολουθούν. Ο λόγος που δημιουργήθηκε αυτός ο φορέας στις αρχές του 2019 ήτανε απορία της προκήρυξης που κάνεται ο κράτος στην Υπουργή Υργασίας για να φτιάξει κάποιες δομές στήριξης κοινωνικής επιχειρηματικότητας γύρω στις 100 εκατοτόσεις όλη την Ελλάδα. Εγώ σαν ιδιότητης που έκανα ήδη αυτή τη δουλειά από το 2013 δεν πληρούσα τις προϋποθέσεις.
Οπότε αυτή ήταν η ευκαιρία μαζί με κάποιους εκλεκτούς διαλεγμένους συνεργάτες μου αν θέλετε μπορώ να τους αναφέρω στη συνέχεια. Αποφασίσαμε να φτιάξουμε τον δικό μας τον φορέα. Εγώ με προεδρεύω τις δικούς σας.
Είναι ο Πέτρος Σιμεωνίδης ο οποίος έχει τη θέση του Γραμματέα και ήταν και Γραμματέας στην πρώτη μου κλησία το 2012. Είναι ο Νίκος Οκορές ο οποίος είναι επαγγελματιάς λογιστής και κατέχει τη θέση του Ταμεία και τη διαχείριση του Εταιρικού Τραπεζικού Λογαριασμού. Είναι ο Στάθυος Γουνάκης ο οποίος είναι δικηγόρος.
Είναι η Λίλιαν Ηλιοπούλου η οποία είναι πανεπιστημιακός εκπαιδευτικός και είναι και ο γιος μου ο Γιάννης Φίσκιλης ο οποίος κατέχει τη θέση του στελέχου στο οποίο αναλαμβάνει γραφειογραφικές εργασίες. Το 2019 λοιπόν καταφέραμε τα χαρτιά μας, ιδρύσαμε τον φορέα μας, έχουμε μπει στον πέμπτο χρόνο λειτουργίας και στεγαζόμαστε στο υπορικό κέντρο της Νίκας σε ένα καλό άνετο γραφείο για να μπορούμε να εξυπηρετούμε τις ανάγκες μας. Ποιος ακριβώς όμως είναι ο σκοπός του φορέα σας.
Ο σκοπός του φορέα μας είναι να παρέχουμε συμβουλευτικές υπηρεσίες, υπηρεσίες υποστήριξης σε κάθε ενδιαφερόμενο που θέλει να μάθει τι είναι η Κινσέ και ενδεχομένως θέλει να φτιάξει την Κινσέ την δική του. Αναλαμβάνουμε εμείς όλη τη διαδικασία από το αρχή ως το τέλος και παρέχοντας όλες τις υπηρεσίες και αυτό που χρειάζεται μόνο να κάνει ο ενδιαφερόμενος να ακολουθήσει τις δικές μας οδηγίες, να μας φέρει ό,τι χαρτιά και ό,τι υλικό του ζητήσουμε και να του παραδώσουμε έναν φορέα έτοιμο να λειτουργήσει μέσα σε ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα γιατί κατέχουμε τη δουλειά, δεν χρειάζεται να κάνουμε διορθώσεις κατόπιν των παρατηρήσεων του Μητρώου και συντομέχουμε πάρα πολύ τον χρόνο να παραδώσουμε ένα καταστατικό έτοιμο, λειτουργικό για να πάει ο άνθρωπος να κάνει έναν συνεφορείο και να συνεχίσουμε να τον υποστηρίζουμε στη συνέχεια για όσο χρόνο θα είναι η ΚοινΣΕπ του ανοικτή και να μας παίρνει τηλέφωνο όποτε θέλει και να του δίνουμε οποιαδήποτε απορία. Ακριβώς, ο καθένας έχει την δουλειά του και συμμετάσχει και σε ένα σχήμα συλλογικό σε μία ΚοινΣΕπ, σε δύο ή σε τρεις ή σε τέσσερις ανάλογα πόσο έχει ο καθένας για να μπορεί να κάνει και κάποιο άλλο έργο προσφοράς ανάλογα με αυτό που έχει επιθυμίσει και έχει σχεδιάσει.
Άρα είναι εθελοντές στην ΚοινΣΕπ. Δεν προσδοκούν εργασιακή ένταξη. Αυτή τη στιγμή όχι.
Ωραία, πάρα πολύ ωραία. Αυτό είναι μια πολύ καλή οπτική μιας ΚοινΣΕπ η οποία εφόσον αποτελείται από επαγγελματίες οι οποίοι έχουν βιοπορίζονται από τη δική τους στη Ρουλιά να προσφέρουν στην ΚοινΣΕπ υπηρεσίες για τους πελάτες. Τουλάχιστον πιο νομικός γνωστός στάδιος βρίσκεται εκεί και αρκετές ΚοινΣΕπ έχουν ζητήσει τις υπηρεσίες του.
Δηλαδή μέσα από την ΚοινΣΕπ στην οποία συμμετάσχει παρέχει υπηρεσίες σε κάθε ενδιαφερόμενο που θα χρειαστεί νομικές υπηρεσίες. Ωραία, θα προχωρήσουμε βέβαια και με άλλες ερωτήσεις ας συνεχίσει όμως ο Χρήστος και θα τα επανέλθω εγώ. Ωραία, άρα για να συνοψίσουμε έτσι και να γίνεται πιο κατανοητό και στους ακρατές το πεδίο στο οποίο δραστηριοποιήσετε και τις υπηρεσίες τις οποίες προσφέρετε ουσιαστικά εσείς όχι μόνο υποστηρίζετε μία επιχείρηση στο να κάνει την έναρξή της, δηλαδή να ξεκινήσει το καταστατικό της, το εισίσταση της ομάδας και και και αλλά και από τη στιγμή που ξεκινήσει και δραστηριοποιείται κανονικά να την υποστηρίξετε στα πρώτα της βήματα και στα μετέπειτα ίσως βήματα.
Και συμβουλευτική υπηρεσία η οποία παρέχεται με συγκεκριμένους τρόπους και όρους μπορεί να μας ζητήσει να τις φτιάξουμε παραδειγμά πρακτικό γενικής ειδικού σας για οποιαδήποτε ανάγκη έχει χωρίς να τις βάζουμε στη διαδικασία πώς πρέπει να είναι από μόνη της να μαθαίνουμε πώς είναι το νόμιμο το σωστό να συνταχθεί να τις εχειριζόμαστε σε οποιανήποτε επαρφή με το Υπουργείο Εργασίας γιατί εμείς λόγω της εμπειρίας ξέρουμε πολύ σωστά πώς θα κάνουμε έναν απολογισμό ή πώς θα κάνουμε μια αίτηση για να βγει ένα χαρτί γιατί μόνος του κάποιος δυσκολεύεται πάρα πολλές φορές και δεν ξέρει κάποια μυστικά που έχει η ηλεκτρονική πλατφόρμα του Μητρώου. Εδώ κύριε Φίσκηλί θα ήθελα να ρωτήσω κάτι. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να παίρνετε από το χέρι μία καινούργια ΚοινΣΕπ σαν ένα μικρό παιδί και να το καθοδηγείτε και να το βοηθάτε να καταρχήν να συσταθεί και μετά να λειτουργήσει.
Έχετε κάποιο πρόγραμμα προετοιμασίας έτσι ώστε κάποια στιγμή η ΚοινΣΕπ αυτή να είναι αυτόνομη, να γνωρίζει πια πώς θα ελέγξει την πορεία της χωρίς να σας χρειάζεται ή είναι πάντα συνδεδεμένη μαζί σας με μία σχέση εξάρτησης. Υπάρχουν ΚοινΣΕπ που τις έχουμε φτιάξει πριν πολλά χρόνια και οποίες έχουν πλέον ανοίξει μόνος τους τα φτερά και πετάμε στη βιώσφαιρα της κοινωνικής οικονομίας. Υπάρχουν άλλες ΚοινΣΕπ που λένε κάποιο χρονικό διάστημα χρειάζεται τη θερμοκοιτήδα τη δική μας για να αναπτυχθούν.
Έχουμε κληθεί να πάμε ακόμα και στην περιφέρεια, στην επαρχία να κάνουμε ένα μονοήμερο σεμινάριο, να κάτσουμε πέντε ώρες κάτω όλα τα μέλη μιας ΚοινΣΕπ, μέχρι να καταλάβουν κάποια πράγματα που έχουν αντί να γίνουν τηλεφωνικά, μας έχουν καλέσει και έχουν πάρει. Προχωρήτες παρευρεύτηκα στη διαδικασία εκλογής ενός νέου διοικητικού συμβουλού, σε μια πολύ μεγάλη ΚοινΣΕπ γιατί ήθελαν να μάθουν πώς θα κυριούν τα πρακτικά πώς θα γίνεται η εκλογή, πώς θα μετράνε τα ψηφοδότητα και όλα αυτά. Αυτοί οι άνθρωποι δεν θα χρειαστούν ξανά τις υπηρεσίες μας.
Μια φορά τα μάθανε, αν χρειαστεί κάποιο τηλέφωνο είμαστε διαθέσιμοι να πάμε πουδήποτε να μας καλέσουν για να μπορέσουμε να βοηθήσουν τους ανθρώπους να καταλάβουν από κοντά κάποια πράγματα για να μπορούν και μόνοι τους μετά να συνεχίσουν το δρόμο τους αυτό αλλά πάντα θα είμαστε στον πλευρό τους ημέρας και ώρας που δεχόμαστε τηλεφωνήματα για να παρέχουμε οποιαδήποτε συμβουλή. Τέλεια. Εδώ βγαίνει τώρα η ερώτηση.
Αφού μου λέτε ταξιδεύετε για να παραστείτε και σε εκδηλώσεις και λοιπά πώς βιοπορήζεστε κύριε Φυσκή. Το κόστος μεταφοράς, παραμονής, διατροφής όταν πηγαίνουμε στην περιφέρεια βαρύνει τον φορέα που μας χαλεί. Εμείς το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να διαθέσουμε τον χρόνο μας.
Φυσικά δεν θα βάλουμε από τη τσένη μας χρήματα για οτιδήποτε όταν ο άλλος μας χαλεί και είναι εκτός Αθηνών. Ωστόσο όμως χρειάζεστε και έσοδα με τα οποία θα πρέπει να ζήσετε. Δεν είναι μόνο τα μεταφορικά.
Αυτά εντάξει, το καταλαβαίνω. Τις υπηρεσίες μας δεν τις παρέχουμε δωρεάν. Υπάρχει κάποιο πολύ μικρό κόστος για να αναλάβουμε την διαχείριση, την δημιουργία μιας κινσερ και φως αν ο φορέας το επιθυμεί οι υπηρεσίες μας στη συνέχεια δεν είναι δωρεάν.
Υπάρχει κάποιο μικρό κόστος. Όπως κάποιος χρειάζεται ένα λογιστή και θα του πληρώσει να του κάνει την έναρξη μετά θα συνεχίσει να πληρώνει το λογιστή με ένα αιδιότητα, το δικό μας βέβαιο είναι πάρα πολύ χαμηλότερο, για να συνεχίσει να τον υποστηρίζει. Εκτός αν θέλει να τα λάβει μόνος του και να συνεχίσει να κάνει μόνος του την δουλειά του.
Φτιάχνουμε πάρα πολλές κινσερ. Τα έσοδα υπερκαλύπτουν τις ανάγκες στήριξης του φορέα μας. Ενίκαια και πάγια και οτιδήποτε άλλο χρειάζεται και εξοπλισμός και όλα αυτά.
Η προσωπική μας διαβίωση βιωσιμότητα είναι από άλλα έσοδα από την προσωπική μας ζωή. Ωραία κύριε Φίσκυλη, βάζουμε για λίγο μία ανωτελεία πριν προχωρήσουμε στη συζήτησή μας. Νομίζω ότι ας κάνουμε ένα μικρό διάλειμμα, αξίζει, με το επόμενο μουσικό μας κομμάτι που έχει τίτλο «Ξημερώνει».
Είναι και αυτό από το ραντάρ του Μίκη Θοδωράκη από το 1981 με ερμηνευτεί τον Γιώργο Νταλάρα. Απολαύστε το και αμέσως μετά πίσω. Λοιπόν πίσω πάλι στο στούντιο μας συνεχίζουμε την πολύ ενδιαφέρουσα συζήτησή μας με τον κύριο Άγγελο Φίσκυλη.
Άγγελο, όπως είπαμε, η ΚοινΣΕπ σας είναι ΚοινΣΕπ συλλογικής και κοινωνικής ωφέλειας, σωστά? Με ποιο τρόπο, λοιπόν, παράγεται η συλλογική ωφέλεια από το φορέα σας? Η λέξη ΚοινΣΕπ η ίδια σημαίνει κοινωνική, δηλαδή παράγεσαι να παρέχεις μία υπηρεσία που την έχει ανάγκη η τοπική κοινωνία, συνεταιριστική γιατί θέλουν κατ’ ελάχιστον 5 άτομα και επιχειρήση γιατί είναι κανονική επιχείρηση. Αυτό που προσφέρουμε εμείς και εφαρμόζουμε το κοινωνική παρέχουμε μία υπηρεσία που την έχει ανάγκη κάποιος, αλλιώς δεν θα είχαμε λόγο υπάρξης. Κάποιος που θέλει να φτιάξει μία ΚοινΣΕπ, γιατί απευθυνόμαστε στα άτομα αυτά που θέλουν την υπηρεσία που παρέχουμε, αλλιώς δεν θα είχαμε λόγο υπάρξης.
Κάποιος που θέλει να φτιάξει μία ΚοινΣΕπ είτε θα μας βρει στην αναζήτηση στο διαδίκτυο είτε από στόμα σε στόμα και θα έρθει να μας ζητήσει τις υπηρεσίες. Αντί να πάει έξω να πληρώσει έναν δικηγόρο και ξέρουμε τα κόστη των δικηγόρων ή οτιδήποτε, εμείς παρέχουμε μία υπηρεσία σε τιμές λογικές. Απευθυνόμαστε σε ανθρώπους οι οποίοι έχουν ανάγκη της στήριξης για να ξεκινήσουν κάτι στη ζωή τους.
Δεν πάμε να βγάλουμε πολλά από λίγους, πάμε να βγάλουμε λίγα από πολλούς. Παρέχουμε μία υπηρεσία, έχουμε μπει στον 10ο χρόνο, γιατί το 2012 το φθηνό που έφτιαξα την πρώτη μου ΚοινΣΕπ ήταν μία υπηρεσία, γιατί όταν εγώ χρειάστηκα στήριξη δεν υπήρχε κανένας να μου δώσει μία απλή απάντηση. Υπήρχαν μόνο δύο άτομα τότε στη Βηρεώς, ο προϊστάμενος και μία βοήθος, και αυτός όσο μπορούσε να καταφέρει.
Επειδή δεν υπήρχε πουθενά μία πληροφορία για μία απλή ερώτηση, από εκεί πήρα την αρχή και έφτιαξα την ιστοσελίδα μου για να μαθαίνω, γιατί συνέχεια μαθαίνουμε διάφορα πράγματα καινούργια, τα αναρτούμε στη σελίδα μας και βοηθούν και άλλους μαζί με τον εαυτό μας για να προχωράμε. Έτσι λοιπόν παράχνουμε μία υπηρεσία που την έχει ανάγκη ο άλλος και εκπληρώνουμε τον ρόλο της κοινωνικής προσφοράς. Όμως η συλλογική ωφέλεια αναφέρεται στο εσωτερικό του ΦΟΡΕΑ και λέει δηλαδή δημιουργία θέσεων εργασίας μες στον ΦΟΡΕΑ.
Αυτή είναι η, λέει ας πούμε, η αποκοινού εξυπηρέτηση των αναγκών των μελών του ΦΟΡΕΑ. Άρα εσείς εξυπηρετείτε τις ανάγκες των μελών του ΦΟΡΕΑ μέσα από αυτήν την ΚοινΣΕπ. Αν δεν είχαμε σολαβήσει τα 2-2,5 χρόνια του κορονοϊού θα είχαμε φτάσει ακόμα ψηλότερα και θα μπορούσαμε να έχουμε δημιουργήσει και τουλάχιστον μία, αν όχι δύο θέσεις εργασίας με αξιοπρεπή ανεβή.
Αυτό το ελάχιστο που απαιτεί το σύστημα για να μπορεί κάποιος να δουλεύει. Δυστυχώς μαζί με εμάς και πολλές άλλες ΚοινΣΕπ είχαν γονατίσει οικονομικά και κάποια στιγμή στο σύντομο χρονικό διάστημα, σύντομο μέλλον θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε μία θέση εργασίας γιατί οικονομικές καταστάσεις είναι αρκετά δύσκολες αυτή τη στιγμή και ο νόμος που ζητάει κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά να δημιουργείται μία θέση εργασίας τηρώντας την εργατική νομοθεσία αυτή τη στιγμή είναι αρκετά δύσκολη και για εμάς πόσο μάλλον για άλλες ΚοινΣΕπ που έχουν πολύ μεγαλύτερες ανάγκες. Άγγελες, αυτά τα 11 χρόνια, πόσες περίπου ΚοινΣΕπ έχετε υποστηρίξει, έχετε υπολογίσει, βεβαίως.
Αυτό το αποδεικνύουμε από την ανοιχτή καρτιστόγραφία μας και το ανέξιμο από τον οικολογιστή μας και το αρχείο μας. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν στο αρχείο μας μέσα 562 φάκελοι. Δεν είναι το σύνολο των 562 που έχουμε φτιάξει εμείς, γιατί είπαμε πριν παρέχουμε και υπηρεσίες σε ΚοινΣΕπ με ένα πολύ μικρό κόστος που έχουν φτιαχτεί από μόνοι τους και ζητάνε στη συνέχεια υποστήριξη.
Και αν είχαμε και δεν είχαμε και τα δύο χρόνια του κορονοϊού θα είχαμε πάει ίσως ακόμα παραπάνω. Είναι λίγο περίεργο, Άγγελε, να ακούει κάποιος πώς έχουμε φτιάξει μία ΚοινΣΕπ. Γιατί εδώ υπάρχει ένα ζήτημα.
Όπως είπες πριν, εσύ υπάρχεις γιατί δεν υπάρχει υποστήριξη. Γι’ αυτό και υπάρχεις εσύ για να υποστηρίζεις τη ΚοινΣΕπ. Εγώ θυμάμαι τότε που είχαμε συναντηθεί το 2013 την φτιάξαμε μόνοι μας τη ΚοινΣΕπ.
Εσύ μας είχες συναντήσει, είχες έρθει στην έδρα μας, αν θυμάσαι, στο γραφείο, στην πλατεία. Γνωριστήκαμε, σφίξαμε τα χέρια και εμείς μετά χαιρετιθήκαμε, δώσαμε ένα ραντεβού να ξανασυναντηθούμε, αλλά ανοίξαμε τον υπολογιστή, πήκαμε μέσα και βρήκαμε πώς θα την φτιάξουμε την ΚοινΣΕπ. Δεν χρειάζονταν ούτε δικηγόρος, ούτε λογιστής να μας την φτιάξει.
Σήμερα, από ό,τι ξέρω, στο Μητρώο υπάρχουν αναρτημένα, στο Μητρώο των Φορέων Καλό, όλα τα αναγκαία έγγραφα, τα καταστατικά, οι αιτήσεις εγγραφής. Γιατί πιστεύεις ότι οι ΚοινΣΕπ δεν μπορούν μόνες τους να ιδρυθούν? Γιατί δεν έχουν όλοι το ανθρώπινο δυναμικό, με την κατάλληλη γνώση. Στέλιο, ποιες είναι οι γνώσεις σου, του Χρήστου ποιες είναι οι γνώσεις του, ποιες είναι οι δικαίες τους γνώσεις, ποιες είναι οι γνώσεις όλων άριστον, έχουν φτιάξει μια ΚοινΣΕπ μόνοι τους.
Εδώ μιλάμε ότι προσπαθούμε να βοηθήσουμε άτομα από ευάλωτες της ομάδας. Μπορεί να είναι Ρωμά, μπορεί να είναι άνθρωποι οι οποίοι δεν έχουν βγάλει το γυμνάσιο ή το δημοτικό. Ή είναι άνθρωποι οι οποίοι δεν έχουν την ικανότητα να καταλάβουν, να συντάξουν, να υποβάλλουν ηλεκτρονικά τα αιτούμενα για τη δημιουργία μιας ΚοινΣΕπ.
Άρα με αυτόν τον τρόπο κάπως υπονοείται και ένα πολύ χαμηλό επίπεδο κατάρτισης των μελών των φορέων κοινωνικής αλλαγής οικονομίας. Έτσι δεν είναι. Ακριβώς αυτό και τώρα το τελευταίο χρονικό διάστημα έχω αφοσιωθεί πάρα πολύ στη συγγραφή εξειδικευμένων άνθρων τύπου συμβουλευτικής σαν φροντιστήριο.
Το ονομάζουμε Οδηγός Ίδρυσης ΚοινΣΕπ. Είναι δεκάδες άνθρωποι τα οποία πιάνουν μια θεματική ενότητα και μέσα σε μια σελίδα αναλύουν και δίνουν μια περίληψη γιατί ακριβώς αν κάτι κάποιος το διαβάσει θα καταλάβει πάρα πολλά πράγματα. Τι θα πρέπει αυτό να είναι μια δουλειά των φορέων του κράτους που πρέπει να προετοιμάσουν το οικοσύστημα.
Από το 2013 είχε ξεκινήσει, από το 2011 όχι πιο πριν, είχε βγει η πρώτη μελέτη για την ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας. Την έχω την έκδοση. Το οποίο προκαλούμε και την διαδικασία το πως θα δημιουργηθεί ένας κεντρικός φορέας παροχής.